Tuesday, 29 September 2015

Julskinka

I söndags så gjorde jag julskinka, lite tidigt kanske men det fanns en anledning till det, förutom att det är jättegott.

Det hela började för ca 2 veckor sen när jag upptäckte att man kan rimma en julskinka själv i vakuum   så självklart kände jag att det ville jag prova. Jag rimmade min skinka själv för 2 år sen i saltlag men det här sättet var ju mycket smidigare och mindre messigt.
Men...

jag hade ingen vakuumförpackare men jag hitta en till bra pris riktigt snabbt och iväg for jag för att köpa den.

Väl hemma med maskinen och påsar till den så ville jag vakuum förpacka allt :D , men ingen skinka ännu....

Bara dagar efter så hade de bra pris på hel fläskkött så då bidde det en tur till affären.
Väl hemma så tog jag socker och salt och gnodde in i skinkan placera den i en påse och sen sög ur all luft med vakuumförpackaren.


Nu började 1 vecka lång väntan.

efter 1 vecka
Så i söndags var det dags.
Heaven!!!!
Det var helt underbart.
Det var gott smakade precis som det skulle och nu vet jag att jag kommer att kunna ha god julskinka i jul utan att behöva åka runt till olika affärer och slaktare för att få tag i en skinka :) win win för mig.

Perfekt!!!Som ni ant. har förstått så tycker jag väldigt mycket om julskinka, så pass mycket att förra våren så gjorde min Pappa julmat med skinka till mig när jag var i Sverige.
Pappas julskinka slår det mesta.

Till skinkan blev det ugnsrostade grönsaker, Yorkshire pudding och gravy.                                                                           


Nähä dags att fixa lite lunch.

Ha det bäst!
6 comments:

 1. Hej, hamnade här igenom google, jag bor också i kanada och har saknat julskinkan jag har vacumförpackare samt souse vide utrustning, blev nyfiken på hur länge du rimmade skinka?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hejsan, välkommen :).
   Åhh vad roligt vilken del av Kanada bor du i?
   Jag rimmade första gången ung. 1 vecka andra gången glömde jag faktiskt bort den så den låg nog där i 10 dagar typ. Den gången hade jag lite mer socker och salt blandning och den smakade bäst. Jag hittade receptet här: https://www.landleyskok.se/recept/julskinka där de använder Souse Vide, vilket jag inte gjorde jag körde skinkan som jag ( min pappa ) alltid gör :D. Hoppas mitt svar hjälper dig på vägen att få äta julskinka.

   Delete
 2. Hej igen! Jag bor strax utanför toronto, jag skall kolla upp receptet, var skinkan som låg längre bättre skulle du säga? Nu skall jag bara ragga prinskorvar vilket tydligen skall finnas på starkys i missisauga, ingen lycka på falukorv än:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Åh hoppas du får tag i prinskorv, jag köpte på IKEA i Seattle ett år ( Bor på västkusten, utanför Vancouver ) bara för att de hade, tycker inte ens om prinskorv. Åhhh Falukorv.... om du kan hitta Freybe Lyoner Sausage, så köp den, smakar så nära falukorv man kan komma. Bild på korven finns i detta inlägg: http://jagborikanada.blogspot.ca/2016/12/jag-vill-ha-blommig-falukorv.html

   Delete
 3. Oj såg nu att du kryddade annorlunda så det kanske inte tiden som var avgörande

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag kryddade inte jätteolikt till receptet, typ 20 gram salt och 5 gram socker per 900g ist. för per kilo. Så kanske det var en blandning av lite mer kryddning och lite mer tid :D

   Delete