Wednesday, 27 January 2016

Beef Jerky

I Fredags köpte jag en dehydrator, mat tork, iaf en maskin som man torkar mat i, kött, fisk, grönsaker, frukt mm.

Jag har under väldans lång tid velat ha en, inte för att jag behövt en men jag har typ velat ha en :) men nu kommer jag faktiskt ha användning för den så jo jag "behöver" den.

Så nu har jag en iaf.
Det första jag gjorde och upp till nu det enda jag gjort var beef jerky.
Torkat kött.

Först gjorde jag en marinad på soja, Worcestershire sås, jalapeno, honung och peppar.
La i tunna skivor av kött och lät marinera i 24 timmar typ.
Sen la jag upp dem på brickorna, och sen på med "locket" och satte på maskinen på 71 grader C sen var det bara att vänta.



6 timmar senare var det torkat och klart.


Packat och klart

Smakar ypperligt gott!!
Av 500g kött blev det ungefär hälften 250g torkat kött.

Härnäst ska jag torka grönsaker och frukt, maträtter mm, jag ska också ge mig på att göra powdered eggs, d.v.s pulvriserade ägg..

Nu ska jag planera dagens middag, d.v.s jag ska försöka komma på nåt att äta.

Ha det!

Monday, 18 January 2016

Time, Time, Time

Alltså den där tiden...
Den går ju så fruktansvärt fort.
Jag hade en underbar jul och nyår, äldsta sonen var här i år igen och firade med oss.
Helt underbart men tiden går ju så otroligt fort.
Han landade 2 veckor innan jul och åkte tillbaka till Sverige förra veckan.
5 veckor var han här, 5 underbara men ack så snabbt försvinnande veckor.


Annars då?

Inte mycket som händer, det regnar och är blött men det är ju som vanligt det är ju vinter :D
Vi har torra fina dagar också.


Känner att jag absolut på nåt sätt måste ta tag i min träning, förra året gjorde jag jack shit...

Så att göra nåt är ju en klar förbättring.
Men nu ska jag ta en kopp kaffe och sen ta tag i saker och ting här hemma. ( dammsugaren :) )


Ha det bäst!


Saturday, 9 January 2016

It's that time of year again

Golden Globe galan är i morgon.

Det hela började faktiskt med Oscars galan, men så körde vi samma med Golden Globe förra året.
Vad började undras det kanske? 

Jo vi har en inbördes tävling om vem och vad som vinner.


                                  

Så vi gissar väljer vilka, vi tror, ska vinna.
För varje kategori ligger en skraplott i potten. 
Om ingen har rätt vinnare så går lotten över till nästa kategori.
Om fler har prickat rätt avgörs det hela med Sten, Sax, Påse.
Vi funderar på att kanske ändra det i år och möjligtvis markera en reserv i varje kategori istället. 

Varje skraplott är på $1 förutom den för sista kategorin, den lotten är lite dyrare, inte mycket, det är en $3 lott.

Är man riktigt skicklig, m.a.o har värsta bonnrötan, kan man sitta med väldigt många skraplotter eller också är man hrmm inte riktigt så bra och inte har så många lotter att skrapa efter programmet.

Till detta äter vi finger food, plockmat.

 I år är Ricky Gervais tillbaka som värd och det ska bli roligt och se vad han säger :D. 

Sunday, 20 December 2015

25 års firande! Och ett allmänt lugn :)

Ok kanske inte direkt en tårta men med 2 ljus i så funka det med. 


Födelsedags barnet (!) blev överraskad och glad så då är det en win win på den. 
Överraskad eftersom födelsedagen var för över en månad sen men då var han ju inte här. 
Men nu är han och jag får i år igen, lyllo mig, fira jul med honom och hans bror och min underbara man.

Såklart så pratar jag om min Mille som är här och firar jul med oss. 

Underbar känsla! Inte bara för mig utan för alla här hemma. 

Så maten som kan förberedas har förberetts, kors i taket för jag är ingen planerings människa. 
Men fortfarande julklappar kvar att köpa. 
Men jag har ju iaf 3 dagar på mig :). 
Wish Me Luck! 

Monday, 14 December 2015

Förberedelser

14:e Dec  är det idag och jag har faktiskt börjat förbereda  för julen.

Pyntade gjorde vi till 1:a advent, vi och vi.... det låter ju bättre om man säger vi eller hur? :)

Sambon var det som grejade och stod i.

Jag fixade och donade också, satt inte bara i soffan och tittade på.

Jag gjorde en adventsljusstake.


I år ser den ut så här:



Men tillbaka till mina förberedelser.

Eftersom vi firar den 24:e och den 25:e så blir det mycket mat.
Så för att försöka underlätta lite för mig själv så tänkte jag göra lite mat innan och sen frysa in och sen bara slänga in det i ugnen och värma på.

Så nu har jag gjort revbensspjäll x2.
Båda är coca cola spjäll men gjorda olika.
Köttbullar har jag stekt.

Ikväll ska jag steka på "prinskorv" ( det finns ju inga här så jag kör med hotdogs)
och ta upp min fläskbit från frysen som jag ska göra skinka av och lägga den i salt & socker blandning och låta den rimmas 1 vecka ungefär.

Sen dagen innan julafton blir det att göra jönsson frestelse ( ingen ansjovis i, därav namnet ) alltså en potatisgratäng :D

Sen blir det lite andra tillbehör såsom rödbetssallad, pressgurka, saltgurka och kavring bl.a . Gurkorna och kavringen kommer jag antagligen göra senare i veckan.
Sen blir det ju att koka ägg på själva dagen även gröten kommer att göras då.
Och självklart min ris á la malta  ( bara jag som äter men den måste vara med på julbordet )
Tror inte att det är så mycket mer.

För juldagen ska jag iaf göra Yorkshire pudding innan annars är det inte så mycket som jag kan göra i förväg förutom förkoka potatis till ugnspotatis och tillaga köttet som vi ska ha. ( Fläsk och Nöt )
Grönsaker, sås, potatismos och kalkon gör vi på juldagen.
 

Så även om jag lagar i förväg så är det ett och annat som ska fixas.

Och till råga på allt så ska jag köpa julklappar också.
Men när jag vet vad jag ska köpa så är det inga problem men det är ju det att jag inte vet vad mina pojkar vill ha :D


Ha det bäst!






Thursday, 26 November 2015

Julen står för dörren

Vart tog tiden vägen?
Jag är inte redo för julen ännu.
Brist på snö och kyla.
Lördagens frost är det närmaste vinterkänsla jag haft.
Vi hade en helt underbar väldigt varm och lång sommar så för mig känns det här som höst fortfarande och då helt plötsligt se juldekorationer eller som i lördagskväll på väg hem se att några hade redan gått all in med pyntning och julgran inne.

I söndags var vi på Swedish Christmas Market, vi var där förra året och då köpte jag en kexchoklad, i år fanns det ingen kexchoklad men jag kom hem med en påse turkisk peppar och några böcker på svenska, jag läser svenska e-böcker på min iPad, men jag gillar att hålla i en riktig bok emellanåt, jag läser böcker på engelska men jag gillar en god svensk bok måste ju hålla svenskan levande på nåt sätt, haha.

Tillbaks till julen....

Det enda juliga jag förberett just nu är Christmas Pudding jag gjorde den tidigt men inte lika tidigt som förra året.
Traditionellt så gör man den på Stir Up Sunday, söndagen före 1:a advent.

1 julklapp har jag också köpt.
Känner att julen kryper sig närmare så jag borde ta och börja lite smått.

Jag kanske ska ta och försöka göra lite i omgångar istället för mycket på en gång...
Njae vi får väl se hur det blir med den saken :)

Tanken på jul har nu fått mig sugen på pepparkakor och lussekatter.

Det lär bli lite bakning inom snar framtid känner jag kanske redan idag :D

Är du redo för julen?
Har du redan börjat?

Tuesday, 24 November 2015

Ibland händer det

Att vi äter olika mat här hemma.
Inte ofta men ibland så.

För det mesta, som sagt, så äter vi samma mat men har olika tillbehör till.

Men ibland blir det olika som i Fredags t.ex

2 personer åt av den ena och 1 åt av det andra, tillbehör kalkon.



                                          


Mumsigt var det i allafall, vem som åt vad? Feel free to guess :D 

Ha det bäst!